Ayurvédikus Terápiák

Massage

Relaxálj és Gyógyulj

Az Ayurvédikus kezelés a személyiség- típusodnak, illetve az adott állapotodnak megfelelő egyedi testkezelés, hiszen az Ayurvéda alaptétele, hogy minden ember más, így mindenki egyedi törődést igényel. Az egyediséget a neked kiválasztott olajok, porok és a gyógynövényekből természetes úton előállított főzetek biztosítják, amelyek gyógyító ereje nyugtatja, hűti, vagy éppen felfrissíti a testedet. Az Ayurvéda rendszere kifejezetten jól alkalmazható egészségmegörző céllal, illetve krónikus betegségekben komplenter medicinaként: izületi-, izom-, és csontfájdalmak, légzőszervrendszeri problémák, emésztőszervrendszeri problémák, immunrendszeri erősítés,

stressz eredetű alvászavarok, koncentrációzavar és anyagcsere problémák esetén.

Agnes4.jpg

Tapasztalt

Kezelő

Gondoskodód Bezsila Ágnes Természetes gyógymódok tanácsadó, Ayurvédikus terapeuta és panchakarma technikus. 

„Sok év gyógyszeripari tapasztalat után a természetes gyógyszerek és gyógymódok fontossága mellett döntöttem, 2009 óta kizárólag természetes terápiákban képzem tovább magam és a prevenció fontosságát tartom szem előtt. Komplementer medicinákat oktató főiskolai éveimben találkoztam az Ayurvédával, ezzel az ősi, hagyománytartó orvostudománnyal. Ennek terápiás és tisztító eljárásait, szelíd kezeléseit aztán itthon elérhető képzéseken, indiai tanítómtól magánúton, majd India északi és déli tartományaiban, akadémiákon és rendelőkben is volt szerencsém tanulni, illetve gyakorolni.”

IMG_5870_1.jpg

Felejthetetlen Környezet

Barátságos, igényes hely, ahol mindig otthonra lelsz, Budapest belvárosában az 1. kerületben, Kuny Domokos u. 9.

Massage Salts
ayurveda2_edited.jpg
ayurveda.jpg

Kezeléseink

bhyangam | 1 - 1,5 óra | 9 950 Ft - 14 500 Ft

A

Teljes testen végzett testkezelés, amit az egyéni alkatnak és problémának megfelelően meleg, medikált (gyógynövényes), extra szűz olajokkal (szezám-, kókusz-, mustárolaj) végzünk.

A kezelés javasolt: fizikai-, vagy mentális fáradtság, stressz, alvásproblémák, izületi-, és mozgásszervi problémák, méreganyagok-, fejfájás megléte, pszichés egyensúlytalanságok, várandóság alatt és után.
Hatásai: támogatja a szervezet méregtelenítési folyamatait, nyugtatja az idegeket, olajozza a izületeket, csillapítja az izomfájdalmakat, segíti az alvást, késlelteti az öregedési folyamatokat, serkenti a vér-, és nyirokkeringést, feszesíti az izmokat, szülés után regeneráló hatású.

U

dwathanam | 60 perc | 12 500 Ft

Teljes testen végzett erőteljes testkezelés, amit különböző gyógynövényporokkal

(pl. triphala choornam) végzünk.
A kezelés javasolt: elhízás, nyirokrendszeri-, és vérkeringési problémák, ödéma, magas koleszterinszint, diabétesz esetén.
Hatásai: javítja a lankadt vér-, és nyirokrendszeri folyamatokat, serkenti az anyagcsere folyamatokat, felszabadítja a test energiatartalékait, csökkenti a cellulitiszt és zsírsejteket, tonizálja az izmokat, tisztítja a bőr pórusait, csökkenti a vér koleszterinszintjét, támogatja az izületek mozgékonyságát.

P

inda Sweda | 80 perc | 14 500 Ft

Melegített, gyulladáscsökkentő gyógynövényekkel (bala, njavara, kamilla stb.) töltött zsákocskákkal végzett kezelés, ami alatt puha ütögető mozdulatokkal izzasztjuk és fájdalommentesítjük a problémás testrészt.
A kezelés javasolt: osteoarthritis, rheumatoid arthritis, gerinc izületi problémák, gyenge izom-, és vázrendszer. 
Hatásai: erősíti a szöveteket, növeli a keringést, csillapítja a fájdalmat, gyulladást, enyhíti a stresszből eredő alvásproblémákat. 

K

ati Basti | 80 perc | 12 500 Ft

A lumbális tájékon felépített tésztagyűrűben melegített medikált olajjal

(pl. dhanwantharam) végzett kezelés.
A kezelés javasolt: deréktáji fájdalmak, porckorong kitüremkedés,-sérv, neurológiai problémák, osteoporosis, sciatica. 
A kezelés hatásai: az adott terület jobb vér-, és tápanyagellátása, fájdalomcsökkenés, területi izom-, és idegerősítés. 

N

asya Nasthana | 1 óra | 9 950 Ft

A fej, nyak, váll és mellkas problémáinak kezelése, orron keresztül bejuttatott medikált olajok (anu thailam) segítségével.
A kezelés javasolt: légzőrendszeri betegségek, depresszió-, ill. más pszichés állapotok, hormonális egyensúlytalanságok, memória problémák, fül-, orr-, szem bántalmak, hajhullás, korai őszülés. 
A kezelés hatásai: stimulálja az érzékszerveket, tisztítja a fejüregeket és légzőrendszert, egyensúlyozza a hormonháztartást, erősíti a látást, hallást, nyakat, vállat, mellkast, erősíti a hajnövekedést és rendszeres alkalmazása visszafordítja a korai őszülést. ​

S

irodhara | 3X30 perc | 25 000 Ft

A fej, homlok és halánték hidegen sajtolt, nyugtató gyógyolajokkal való folyamatos csurgatása.

A kezelés javasolt: migrénes fejfájás, stressz, önbizalomhiány, dekoncentráció, alvásproblémák, kimerültség, hajhullás és korpásodás esetén.

Ellenjavalt: láz, megfázás, akut szemproblémák, kapha egyensúlytalanság esetén.

A kezelés hatásai: nyugodt elme, javuló, mélyalvási tendencia, stresszbírás, összpontosítás.

iro Abhyanga | 30 perc | 6 600 Ft

S

A fej, beleértve a hajas fejbőr és a fej üregeit, valamint az arc brahmi olajjal való masszázsa finom ütögetésekkel, az olajat bejuttató masszázstechnikával.

Minden, amit Tudni Szeretnél az Ayurvédikus Kezelésekről

Mikor és hogyan alakult ki az Ayurvéda?


Az Ayurvéda mai napig változatlanul alkalmazott módszereinek részletes leírása i. e. 600-ra tehető – ez a Charaka Samhita (belgyógyászati kórképek és 1500 gyógynövényfaj leírása, valamint fémek és ásványok gyógyító alkalmazásának bemutatása), illetve a Susruta Samhita (sebészeti ismeretek). Már ekkor kialakultak a szakterületek (belgyógyászat, sebészet, fül-orr-gégészet, szülészet és gyermekgyógyászat, toxikológia, pszichiátria, tisztító és fiatalító gyógymódok, szexológia és szaporodástan). Az Ayurvedikus orvoslás tehát igen hosszú ideje gyűjti az élettel kapcsolatos ismereteket, alapelvei perzsa és arab közvetítéssel már régen eljutottak Európába és meghatározóan befolyásolták a görög gyógyászati rendszert, pl. Hippokratész elveit, és ezzel a római kori és középkori európai gyógyászatot.
Mi az Ayurvéda?


Az Ayurveda az élet tudománya: a szó a szankszrit ayusz - élet és vid - tudomány szavakból származik. Rendszerbe foglalja az egészséges élet feltételeit, s ezek változásából vezeti le a megbetegedés folyamatát. A legősibb egységes egészségtudományi és gyógyászati rendszer, tanításai az emberi lét valamennyi területére, dimenziójára és periódusára kiterjednek, azaz komplett életfilozófia, amelynek segítségével megteremthető a fizikai, a lelki és a mentális egyensúly.
Hogyan működik az Ayurvédikus Kezelés?


Az Ayurvéda ugyanolyan fontosságot tulajdonít az élet szubjektív és megfoghatatlan területeinek, mint a tárgyilagosaknak és anyagiaknak, vagyis azoknak a megnyilvánulásoknak, amelyeket a fizikai érzékszerveinkkel meg tudunk figyelni. Elvei szerint az élet a földön 4 szinten teljesedík ki, ezek az atma (lélek), manas (tudat), indriyas (érzékszervek) és sharira (test). Az Ayurvéda a közöttük meglévő kiegyensúlyozott, összehangolt kapcsolat fenntartására összpontosít. A megfigyelés és az összehasonlítás eszközeire támaszkodik és a világegyetem működéséből kiindulva következtet az emberi test működését irányító alapelvekre. Ezen alapelvek egyike az úgynevezett dosha egyensúly. A doshák, mint Vata, Pitta és Kapha természeti elemek, minőségek és funkciók, amik a testben különböző irányító mechanizmusokat végeznek. A természetben és az emberi testben is ugyanolyan folyamatok, energiák hatnak. A Vata az éter és levegő kombinációja például a szállításért és az ingerelhetőségért felel és többek között a vastagbél, csont, a fül és az idegrendszer uralkodója. A Pitta, a tűz és víz egyvelege felel a vér összetételéért, az anyagcsere és emésztés folyamataiért és székhelyei között szerepel a vékonybél, a bőr vagy a szem. A Kapha, a víz és föld együttese egyebek mellett a test szöveteinek növekedéséért és a raktározásért felel, de a nyirokrendszer, a gyomor és a száj feladatait is ez az erő irányítja. Ezek a doshák, bár különböző arányban, de mindannyiunkban jelen vannak. Lehetünk szél, tűz vagy víz típusú (ill. kevert) emberek attól függően, hogy a szél, a levegő, a tűz, víz, vagy föld elemek milyen sajátos egyensúlyban vannak jelen a szervezetükben. Ezért egy Ayurvédikus felmérés során elsődlegesen mindig az kerül felmérésre, hogy az adott személy dosha egyensúlya által támogatott élettani funkciók mennyire egészségesek, ill., hogy egyensúlytalanság esetén mely doshák (minőségek és irányító erők) működnek alul vagy túl. Ezek, ill. egyéb környezeti behatások (évszakok, életszakaszok, érzelmi megpróbáltatások) alapján kerül kialakításra egy szakember által személyre szabott terápiás terv, ami magában foglal táplálkozási és életviteli ajánlásokat, gyógynövény használatot és Ayurvédikus kezeléseket, amiknek célja a szervezet egyensúlyának visszanyerése és így öngyógyító folyamatainak serkentése.
Mikor javasolt? Jó Nekem?


Azoknak ajánljuk, akik a tünetek elnyomása helyett egy hosszabbtávú, probléma forrására összpontosító gyógyulásban hisznek. Akiknek régóta fenálló egyészségügyi problémáját gyógyszeres úton eddig nem sikerült helyreállítani. Akik egy egyénre szabott terápia alatt, aktívan és mellékhatásoktól mentesen szeretnének részt venni gyógyulásukban.

Az egyéni testalkati egyensúly meghatározásával és visszaállításával, valamint az öngyógyító folyamatok serkentésével sikeresen használható a következő egyensúlytalanságokban:

1. izületi-, izom-, és csontfájdalmak

2. légzőszervrendszeri problémák

3. emésztőszervrendszeri problémák

4. immunrendszeri erősítés

5. stressz eredetű alvászavarok

6. koncentrációzavar

7. anyagcsere zavarok

8. ödéma

9. elhízás

10. a bőr és hajas fejbőr egyensúlytalanságai.
Mi történik az első alkalommal?


Az első alkalommal felmérjük az egyén állapotát, alkati felépítését és működéseit (prakriti), valamint jelenlegi egyensúlytalanságait (vikriti). A vizsgálat fájdalommentes, az egyensúlytalanságok érzékelhetőségére (látható, tapintható, szagolható) és verbális kommunikációra alapszik.
Hány kezelésre lesz szükségem?


A kezelésre adott válaszidő az egyéntől és állapotától függ. A szervezet egyedülálló, teljességgel nem hasonlítható össze máséval. Ideális esetben egy kezelés sorozat 7-szer történik sejtszintig táplálva a 7 szövetet, ugyanakkor vannak olyan egyensúlytalanságok, amik már 2-3 kezelés után rendeződhetnek. Más terápákkal való kompatibilitás és az egyén megfelelő egészségügyi állapota esetén a Panchakarma tisztító programok minimális időtartama 10-14 nap.
Mit érzek a kezelés során?​


A kezelések az egyén terápiás elvei szerint lehetnek hűtő vagy fűtő, építő vagy leépítő, szárító vagy olajozó eljárások. Egy általános abhyangha terápia után az ember könnyűnek, kiegyensúlyozottnak, békésnek és energikusnak érezheti magát.
Alkalmazható a kezelés más gyógymódokkal egyszerre?


Az Ayurvédikus gyógyászat egy önálló orvostudomány, amely azonban kiegészítő terápiaként és preventív jeleggel is alkalmazható. A problémát merőben máshogy közelíti meg, mint az akadémikus orvoslás, ezért azt nem helyettesítheti. Ha különleges orvosi problémája van, mindig javasoljuk, hogy először forduljon orvosához.