top of page

Tavaszi életmód tanácsok az Ayurvéda szemszögéből


A genetikán kívül több tényező befolyásolja egészségünket, és jóval inkább, mint azt gondolnánk. Az étel, a testmozgás, az életmód, az életkor, az éghajlat és az időciklusok mind szerepet játszanak a jólétünkben. Ha figyelünk a testünkre és megismerjük természetünket, arra juthatunk, hogy ezeknek a komplex tényezőknek a megértése felhatalmazást és lehetőséget ad, mert ezen információk segítségével megfelelő döntéseket tudunk hozni a saját egészségünk és harmóniánk fenntartása érdekében. Persze, ha akarunk.

Minden évszak eltérő hatással van szervezetünk egészére. Ha életstílusunkon az évszaknak megfelelően igazítunk, proaktívan fenntarthatjuk az egészséges egyensúlyt.

Tavasszal a nap növekvő melege felmelegíti a földet, ami a hó olvadását és a víz áramlását okozza.

Ez a folyamat tükröződik bennünk is, mivel a testünkben felhalmozódott kapha (nyálkahártya) cseppfolyósodni kezd és szétáramlik. Ez gyengíti a test emésztési tüzét, és tavaszi megfázáshoz, sinus problémákhoz vezethet. A "köhögés, illetve az angol 'caugh' szó a szanszkrit 'kapha' (víz és föld elemből származó energia) szóból származik, és tavasszal bizony sok ember köhögést és megfázást tapasztal. Ahogy a virágok elhagyják pollenjüket és illatanyagaikat, sok ember szenved allergiától és szénanáthától is.


Ezeket és más kapha panaszokat megelőzendő az alábbiakban néhány egyszerű javaslatot szedtem listába erre a télutó, tavaszi időszakra, íme:


• A tavaszi takarítás nem csak körülötted, de magadban is jó dolog! Ideális idő olyan tisztító és fiatalító kezelésekre, mint például a panchakarma, amikor megtisztulunk a télen felhalmozódott felesleges kapha dosha és ama (mérgező, emésztetlen ételek) gyűrűződő rendszerétől. A panchakarma segít megelőzni az ebben az évszakban előforduló allergiákat, megfázást és sinus torlódásokat.


• Ami a táplálkozást illeti: kerüld a nehéz, olajos, édes ételeket, például a tejtermékeket és az olajban sült ételeket, mivel ezek növelik a nyálkahártya felhalmozódását és a test tömegét. Ehelyett ilyenkor a könnyebb, szárazabb és fűszeresebb ételeket próbáld előnyben részesíteni. A legtöbb piac tele az évszak vízhajtó zöldségeivel, mint a spárga, petrezselyemlevél vagy épp a retek. Ha lehetséges, válaszd a kistermelői, biogazdálkodási terményeket, és igazából csak kövesd a természet útmutatásait; a gyümölcsök és zöldségek, amelyek az adott idényben érnek be, általában azok, amelyekre testünknek abban az időben szüksége van. A legnagyobb étkezésed az ebéded legyen, amikor a napfény elősegíti az egészséges emésztést és elősegíti a téli hónapokban felhalmozódott felesleges kapha, esetleg egy kis extra súly elvesztését.


• Kora tavasszal, amikor a napok még mindig hűvösek, napközben jó melegítő, fűszeres teákat kortyolgatni gyömbérből, fahéjból, feketeborsból (hacsak nincsenek pitta jellegű emésztési problémáid, mint például a gyomorégés vagy savas emésztési zavarok) vagy inni egy kamilla teát, ami - ilyenkor jókor -szárítóan hat a szervezetre. Reggel egy csésze forralt víz (,amit aztán hagyunk melegre lehűlni, és így bele) egy teáskanál méz szintén segít a kapha cseppfolyósításában. Az emésztő enzimek termelődését segítheted, ha 10 perccel az étkezés előtt apróra vágsz egy vékony szelet friss gyömbért, hozzáadsz egy tk lime-ot és egy csipet sót, lenyeled, és már készen állsz az emésztésre. Ugyanakkor, ahogy a tavasz sem tart örökké, az évszak előrehaladtával és a napok melegebbé válásával lassan válj is majd meg ezektől a melegebb ételektől és italoktól is. Nyáron majd jó választás lehet a kömény- koriander- édekömény hidegáztatása, vagy egy hűvös mentatea.


• Mindig, de tavasszal pláne fontos, hogy végre testben is megmozdulj a téli stagnálás és halmozódás leverésére. Lehet ez egy élénk, - különösen természetben tett - séta, jóga gyakorlás, különös tekintettel a gerinccsavarásokra, a mellkas nyitására és a fordított ászanákra vagy épp otthoni táncolás. Ha nem visz rá a lélek, eleinte az is elég lehet, ha a pranayama légzőrendszeréből előveszed a kapalabahti gyakorlatát, amit magát is magyarázóan tűzlégzésnek, a fölösleges kapha elégetőjének és az emésztéshez szükséges tűz megteremtőjeként is emlegetnek.


• Egyébként pedig élvezd igazán ezt a csodaszép újjászületést, aminek itt a mérsékeltövi éghajlaton még boldog szemtanúja lehetsz.


Ha mélyebben meg szeretnél ismerkedni az Ayurvéda rendszerével, szeretettel várunk a “Doshán Innen, Doshán Túl“ című tanfolyamunkra márciustól a Harmónia Fészekben.


Bezsila Ágnes

347 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page