A Reflexológia története


Lábunk és lelkünk kapcsolatát az ősi civilizációk és a misztikusok is ismerték már. Lao Ce szerint „A világban minden mindennel összefügg, egységet alkot.” A mikroterületek, mint pl. a talp, kéz, arc, fül stb. a testi, lelki és szellemi információk holografikus kivetülései.

A reflexológia egyidős az emberiséggel. A különböző korokban és különböző népek kultúrtörténetében egyértelmű utalásokat találhatunk a reflexológia alkalmazására. Művelték több ezer éve Kínában, de az egyiptomi és babilóniai kultúrákban is alkalmazták e csodás módszert. Erre írásos bizonyíték a Kr. előtt 2500-2330-ból származó piktográf, melyre egy Ankmahor nevű egyiptomi orvos sírjában bukkantak rá Szakkarában.

Ezzel párhuzamosan az amerikai kontinensen is kialakult a reflexterápia egy formája. Az Észak-Karolinai cherokee indiánok elismerték a láb fontos szerepét.

Európában Hyppokratész ókori görög orvos nagy jelentőséget tulajdonított a talpon keresztüli gyógymódnak, de az antikvitás korában feledésbe merült, majd a középkorban üldözött, titkos tevékenységnek számított.

A reflexvizsgálatok tudományos alapja a londoni Sir Henry által az 1890-es években végzett neurológiai kutatásokból ered. 1898-ban felfedezte, hogy a bőr bizonyos területei nyomásra hiperérzékennyé váltak, ha a szervek, amelyek idegekkel kapcsolódtak az adott zónához, megbetegedtek. Több évi klinikai kísérletezés és megfigyelés után Sir Henry megalkotta elméletét, mely a későbbiekben Head – zónák néven vált ismertté.

Az 1890-es évek végén és az 1900-as évek elején Németországban kifejlesztett masszázstechnikák reflexmasszázs néven terjedtek el. Dr. Alfons Cornelius rájött arra, hogy a reflexzónák masszírozásával betegségek orvosolhatók.

Tudománnyá Dr. Fitzgerald munkássága idején vált, aki az indián népi gyógyászat módszereit beépítette saját orvosi gyakorlatába. Rájött arra, hogy a test egyes pontjainak masszírozásával bizonyos szervek működése javítható, a fájdalom csillapítható. Dr. Fitzgerald az érzéstelenítéshez zónákra osztotta fel a testet és megfigyelései hatására 1917-ben, Bécsben megalapította a „zónaterápiát”, ami ma is alapja a reflexzóna terápiának.

Barátja, Dr. Joseph Shelby Riley tökéletesítette a módszert és ő készítette el az első rajzokat a láb reflexpontjairól. Majd Riley asszisztense, Eunice Ingham volt, aki a láb reflexeinek kutatását különválasztotta a zónaterápiától, így joggal nevezhetjük a modern reflexológia szülőanyjának. Addig tanulmányozta a lábat a zónákkal és azoknak a test többi részére kifejtett hatásával összefüggésben, míg végül elkészítette a lábon az egész test térképét.
Mi is pontosan a Rexlexológia?


A reflexológiai kezelés során a reflexzónákon kifejtett ingerhatás visszahat a szervezet egészére, beindítja a szervezet öngyógyító folyamatait, és így képes visszaállítani az egyensúlyi állapotot, ezáltal a gyógyulást. Egészségünk megőrzésére, betegségek kialakulásának megelőzésére, illetve már kialakult betegségek gyógyítására egyaránt alkalmas szelíd gyógymód, nincsenek káros mellékhatásai, bárkin alkalmazható, korra és nemre való tekintet nélkül.
Két talpunkon megtalálható az összes szervünk kivetülése, a reflex-zónák masszírozásával javul az egyes szervek, így az egész szervezet működése.
A láb reflexzónáinak masszírozásával idegimpulzusokat váltunk ki, melyek a vegetatív idegrendszert érintve áthangolják a belső szervek, izmok, mirigyek működését. A reflexológia módszerével, egyszerű reflexhatás segítségével, az idegvégződések stimulációján át meg lehet szüntetni a szervezetben a kommunikációs akadályokat. Beindítja a méregtelenítő folyamatokat és erősíti az immunrendszert. Talpmasszázs során hatunk a méregtelenítő szervekre, jobb lesz a vér- és nyirokkeringés, és fokozódik a méreg- és salakanyagok kiválasztása és kiürülése. A lelki mérgektől a test ellazítása és a pozitív energia bejutása révén szabadulhatunk meg.
Mikor ajánljuk? A kezelés hatásai


A reflexológia: - Harmonizálja az idegrendszer működését,
- Beindítja a méregtelenítő folyamatokat,
- Erősíti az immunrendszert,
- Harmonizálja a vérkeringést és a nyirokkeringést,
- Elősegíti a hormonrendszer, az emésztőrendszer és a vizeletkiválasztó rendszer megfelelő működését,
- Javítja a nemi szervek, a mozgásszervek és az érzékszervek működését,
- Feszültséget old, ellazít, gyógyítja a testet és a lelket is.
Hogyan zajlik a kezelés?


Thai talpmasszázs: a masszázs során a talpon, lábháton és lábszáron (térdig) a masszőr a test – úgymond - hintáztatásával fejt ki erőt, így a hüvelyujjakkal történő nyomással a meridián vonalakon található reflexpontok stimulálása érhető el. A bekrémezett lábon kellemes, simító mozdulatok váltakoznak a pontnyomással. Ez – kívánság szerint – kiegészíthető egy fapálcikával történő kezeléssel is, melynek során célzottabban tudunk a reflexpontokra hatni. Csakratalpmasszázs: miközben finom illóolajos lábfürdőt vesz a vendég, van idő egy rövid problémafeltáró beszélgetésre, ráhangolódásra. A kezelés fekvő helyzetben, csendben történik – kellemes, halk zene kíséretében. A masszázs elmaradhatatlan "kísérői" a gyógyító ásványkövek és igény esetén a csodás illóolajok. A bekrémezett talpon – a csakrák bizonyos sorrendiségét követve – a hüvelykujjunkkal történő finom, lágy mozdulatok kíséretében közvetítjük a csakrapontokon a finom rezgéseket. A kezelést kényeztető, relaxáló lábmasszázzsal zárjuk.
Mit érzek a kezelés során?​


A legtöbben főként relaxáló hatásúnak érzik a reflexológiai kezelést. Alapvetően nem jár fájdalommal, ezért, ha fájdalmat érzel, tudasd a terapeutával, aki ezután a komfortzónádhoz igazítja a kezelést. Néhány terület érzékenyebb lehet, ezeken a terapeuta hosszabb ideig is időzhet: az enyhe fájdalomnak, illetve érzékenységnek a nyomásra enyhülnie kell. Csiklandós típusúak se izguljanak, a reflexológus finom nyomást fejt ki a lábra.
Mikor nem javasoljuk a kezelést?


Ha várandós vagy, kérd ki az orvosod véleményét, és ha engedi a kezelést, akkor tájékoztasd állapotodról a reflexológust is. Emellett minden esetben nagyon fontos, hogy teljesen és pontosan felidézd az egészségügyi előéleted a kezelés előtt. Ha sérülésed vagy érbetegséged van, például rögösödésre hajlamos vagy, kérdezd meg a kezelőorvosod, mielőtt időpontot foglalnál. A kezelés ellenjavalt az alábbi esetekben: -Súlyos keringési rendellenesség, -Mélyvénás trombózis, visszérgyulladás, akut vénás betegségek, -Menstruáció legerősebb napja, -Pacemaker, dekompenzált szívritmuszavar, -Sebes, fekélyes lábnál, -Töréseknél, ficamoknál, -Erős gyulladásos folyamatoknál, -Műtét után 6 hétig.