top of page

A fenyőről - egy kicsit másképp...


Mi sem kézenfekvőbb, mint hogy egy erdőben tett séta egészségesebb, mint egy shoppingolás a városban. A tudósok egyértelmű magyarázatot találtak arra és alaposan vizsgálták is, hogy a tudatos jelenlét az erdőben, az ún. erdőfürdő miként hat a testre és szellemre.

A jó erdei levegő jelentős befolyást gyakorol az egészségre. Ez, mintegy bioaktív elemekből álló potpourri – az illatos terpéneknek köszönhetően – nyugtató hatással bír és egyben csökkenti a stresszhormonakat, mint pl. a kortizolt és adrenalint. A stressz csökken, az immunrendszer erősödik, a vérnyomás normalizálódik, a szellem kitisztul.

Ezen túlmenően az illatanyagok tisztító hatása jótékonyan szolgálja a légutakat is.

Említésre méltó, hogy mindenekelőtt a fenyves erdők számtalan erőteljes aromás anyagokkal rendelkeznek.

Egy rövid erdei séta során is ezen illatanyagok belélegzése már elegendő ahhoz, hogy ellazuljunk, figyelmünk fókuszáltabbá váljon és hangulatunk derűsebb legyen.


Egy egész napos, tudatos szellemben történő erdei tartózkodás során - amikor engedjük, hogy a lelkünk szabadon szárnyaljon -, a vérben található természetes falósejtek, melyek a kórokozóktól és a potenciális tumorsejtektől védenek, mérhetően növekedésnek indulnak.

Figyelemre méltó tény, hogy az erdei séta hatása két hétig is kitart.

A lucfenyő és az erdei fenyő, a jegenyefenyő, a vörösfenyő, az ezüstfenyő hajtásai biztonsággal fogyaszthatóak.

A lucfenyőnek egyébként meglepő módon erős gyógyító hatása van a magas terpentin tartalma miatt, ami a legerősebb természetes oldószer, hiszen minden lerakódást felold a légutakban.


Számos ok szól a fenyőrügyek fogyasztása mellett, íme néhány közülük:

· általános erősítőszer, támogatja az immunrendszert,

· köptető, nyákoldó hatású: légúti problémák, megfázás, köhögés, torokfájás esetén alkalmazható. Idült hörghurut esetén is kiváló; jót tesz a hangszálaknak is

· fertőtlenítő, mikrobaellenes, gyulladáscsökkentő hatású,

· az illóolajnak ezeken kívül élénkítő hatása is van, ezért fáradtság, mentális kimerültség, vagy hosszú lábadozás esetén is érdemes alkalmazni,

· fájdalomcsillapító, izomgörcs oldó; reumás panaszok esetén is használható (tinktúra bedörzsölőként),

· leginkább viszont a nyákoldó, köptető, immunerősítő, fertőtlenítő hatása miatt használjuk (utóbbinál fenyő illóolaj formában - ebben viszont nem csak rügy van).


Ugyanakkor a szteroid hormonok kiürülése úgy hat ránk, mint a fiatalság forrása, többek között védi a szív- és érrendszert, elősegíti a sejtmegújulást és csökken a vércukorszint.


Valamennyi erdő alkalmas az erdőfürdőre. A fenyvesekben több terpént és illóolajat szippanthatunk be. Már ha csak havonta 1 napot töltünk az erdőben, az is gyógyító hatással lehet ránk. Éppen ezért nagyon hasznos, ha az egészséges növényekből egy darabkát magunkkal viszünk, de mindenesetre lehetőleg csak kis mennyiségben tegyük ezt.


Egy darab(ka) erdő otthonra

Már néhány friss ágacska is pozitív hangulatot tud varázsolni az otthonunkba, ahogy még sokáig ontják gyógyító illatukat a lakásban.

A csúcshajtásokból teát készíthetünk, amely nyugtató és a megfázás esetében hurutoldó hatású.

Egy erős tűlevélfőzetet inhalálásra, valamint a helységek illatosítására használhatunk.

Különösen finom és mindeközben még hatásos is az idegek megnyugtatását, a légutak tisztítását és az ellenállóképesség erősítését szolgáló fenyő szirup vagy fenyőlikőr.

Egy fárasztó nap után kényeztethetjük magunkat egy kellemes ülőfürdővel is, melyet fenyő fürdősóval tehetünk gazdagabbá és még élvezetesebbé.


Fenyő fürdősó

megfázás megelőzésére, a vérkeringés elősegítésére, az immunrendszer erősítésére és a stressz csökkentésére

Hozzávalók:

1 nagy csokor erdei, douglas vagy lucfenyő hajtáscsúcs

2 evőkanál olívaolaj

500 gr durva tengeri só

Elkészítése:

1. Az ágakról lecsipkedjük a tűleveleket, majd apróra vágjuk. Az olajjal alaposan elkeverjük és fél órára lefedve állni hagyjuk.

2. A sóval alaposan összevegyítjük, majd csavaros üvegbe tesszük és jól lezárjuk.

Felhasználás:

A kb. 100 gr sót a meleg vízsugár alatt teljesen feloldjuk.

Legalább 20 percig élvezzük a kádfürdőt és ezalatt mélyen belélegezzük.


Fenyőfürdő

5 l vízben forrásig melegítünk 100 gr fenyőlevelet, 10 percig állni hagyjuk. 37 C fokos fürdővízhez adjuk a szűrletet. A javasolt időtartam 10 perc, mely után pihenjünk le és takarózzunk be.


A népi gyógyászat a fenyő levelét és hajtását használja légcsőhurut, máj-, tüdő- és idegbetegségek, láz, vizenyő, csúz és vérzések esetén. Vértisztító és sebgyógyító hatása is van. A vörösfenyő terpentinolajából fertőzést gátló sebkenőcs is készülhet.


Ennek alátámasztására hoztam néhány receptet, melyet mindenki elkészíthet saját maga is. Gasztroajándéknak sem utolsó!


Fenyőtű tea

Hozzávalók: ½ teáskanál apróra vágott és megszárított fenyőhajtás, méz tetszés szerint

Elkészítése:

1. A fenyőtűt egy csésze forrásban lévő vízzel leöntjük, lefedve állni hagyjuk.

2. 15 perc elteltével leszűrjük és ízlés szerint mézzel édesítjük.

Felhasználás:

Megfázás esetén naponta 3x egy csészével fogyasszunk belőle

A fenyők aktivizálják az életerőt. Baktériumölő és köptető hatással rendelkeznek. A fiatal rügyeket tavasszal frissen használjuk, de év közben bármikor gyűjthető egy csokor tűlevél a tea elkészítéséhez. Légúti betegségek, influenza, köhögés és hörgőgyulladás esetén mind a szirupja, mind a forrázata nagyon hasznos.


Fenyőlikőr

Elalvási zavar, stressz és szívpanaszok esetén

Hozzávalók:

100 gr friss fenyőtű, 100 gr kandis cukor, kb. 750 ml alkohol (40%)

Elkészítése:

1. A tűleveleket apróra vágjuk és a kandis cukorral együtt egy 1 literes edényben összekeverjük. Lefedjük és 1 óra hosszáig állni hagyjuk.

2. Az alkoholt hozzáöntjük és az üveget feltöltjük az alkohollal.

3. 6 hétig hideg és sötét helyen pihentetjük és időnként felrázzuk.

4. Egy tiszta üvegbe átszűrjük. A hűtőszekrényben több hónapig eltartható.

Felhasználás: esténként egy likőrös pohárkával fogyasztunk belőle.



Az örökzöldek eddig említett jótékony hatásain kívül talán nem „véletlen”, hogy az illatosításon, fertőtlenítésen, dekoráláson túl éppen a fenyő az, amely az örök életet és fényt szimbolizálja, mivel szívcsakrás növényként is arra emlékeztet bennünket, hogy karácsonykor és az ünnepek elmúltával is, a SZERETET ÖRÖK!


Szeretettel,

Kollár Zsuzsanna Friderika

természetes gyógymódok szakértő



(Forrás: Landapotheke, 2022. 2.)

96 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page