top of page

A színek gyógyító ereje



A színek erejének a szervezetre gyakorolt hatását igen korán, már az ókorban (Egyiptom, Görögország, Kína) felismerték.

Indiában az ayurvedikus orvoslásban tartották fontosnak a színek csakrákra és energiaközpontokra gyakorolt pozitív hatását. A terápia során használtak ásványokat és drágaköveket, amelyeket a hét kozmikus sugár koncentrációjának tartottak. Az ayurvedikus gyógyászatban még ma is alkalmaznak drágaköveket, úgy mint:

az ónix az ultraviola fény megfelelője, a macskaszem az infravörösé, a rubint a vörösé, az igazgyöngy a narancssárgáé, a korall a sárgáé, a smaragd a zöldé, a topáz a kéké, a gyémánt az indigókéké, a zafír pedig a lila fényé.

(Itt jegyzem meg, hogy a zafír felszikrázó fényt jelent.)



Az egyiptomiak, a rómaiak, görögök egyaránt használták a helioterápiát, azaz a fényterápiát.

A görög város, Heliopolisz gyógyító templomairól vált híressé, amelyeket úgy építtettek, hogy a napfényt a spektrum színeire törje meg az atlantiszi és egyiptomi templomokhoz hasonlóan.

A FÉNY a Naptól származik, amelynek melege és fénye minden létező egyed fennmaradásához elengedhetetlen.

Egyiptomban nagy tisztelet övezte Ré, Hórusz és Ozirisz istenalakjait. Az ősi görögöknél Apollóhoz kapcsolódik a Nap kultusza. A kereszténység innen vette át a Nap, a Fény iránti tiszteletet, mellyel Jézust ruházták fel, aki a szeretetet és a fényt sugározza.

A Fény egyúttal megteremti az árnyékot és a sötétséget is, ezáltal létrehozva a dualitás világát.

Nem állhatom meg, hogy ne idézzem ide Gyökössy Endre református pasztorál lelkész nagyszerű gondolatát, miszerint:

„Árnyék mögött fény ragyog, nagyobb mögött még nagyobb; Amire nézek, az vagyok.”


A fény és sötétség ellentétpár összetartozik, együttesen megalkotva a színek világát. A színek hatással vannak az érzelmeinkre, a fény „mennyei orvosság”.


A fény és a szín energiák, és így az elektromágneses rezgések körébe tartoznak. Úgy is mondhatjuk, hogy a színek voltaképpen a fény különböző megjelenési formái.

A hullámokat hullámhosszal és frekvenciával mérjük. A szín is olyan hullám, mely színjelenségét éppen hullámhossza alapján nyeri el. Az ibolyaszínnek kicsi (380-420 nm), a vörösnek (650-750 nm) ellenben nagy a hullámhossza.

Ebből az következik, hogy a fény és a szín energiák, és így az elektromágneses rezgések körébe tartoznak. Úgy is mondhatjuk, hogy a színek voltaképpen a fény különböző megjelenési formái.

A színhatások és az érzések között szoros összefüggés tapasztalható.


A színek befolyásolják az emberek közérzetét, elsősorban a vegetatív idegrendszerre gyakorolt hatásukkal. Törvényszerűen mindenkiben bekövetkezik.

Adott színspektrumban pl. a vörös megemeli az adrenalin szintjét, míg a sárga a szerotonin-termelődést serkenti az agyban.


Befolyásolhatják az oxigénellátást és az emésztő-nedvek elválasztását. A vérsejtek képzését is szabályozzák, erősítik az immunrendszert. Szellemi-agyi szinten a színek élénkítenek vagy nyugtatnak, fokozzák meditációs vagy spirituális teljesítményünket - igény és színválasztás szerint.


Mivel a színek valójában elektromágneses rezgések, melyek sajátos frekvenciával rendelkeznek, így nem csupán a szemen, hanem a bőrön át is kifejtik hatásukat a beteg sejtekre, és korrigálhatják annak beteges vagy elváltozott rezgéseit.

A színek hatását látványosan nyomon követhetjük a pulzus, a hőmérséklet, a vérnyomás vagy a bőr vérellátásának megváltozásán.


Minden élőlény egy élő, thermodinamikailag indukált rendszer, mely erőtereket és finomtesteket hoz létre maga körül.

Az étertest, mely körülveszi a fizikai testet, nem más, mint biofoton kisugárzás. Amikor egy elektron elmozdul a térben, sejtenként 90 mV energia keletkezik. Ez azt jelenti, hogy a rezgés révén anyagot, információt, energiát ad le, illetve vesz fel a környezetből.

Ahogy fentebb is említettem, a fény és a színek energiát képviselnek, tehát vak embert is kezelhetünk velük.


A fény kettős természettel bír:

a/ fotonként részecske-természettel,

b/ hullámként viselkedik.


A csakrák közötti energiaáramlás, - egyfajta kommunikáció. A csakrák finom energiáinak egyensúlya hatással van mindarra, amit gondolunk, mondunk vagy teszünk, ami pedig befolyásolja az auránk állapotát.

A csakrák finomítják a személyiséget, határozottan befolyásolják a fizikai megjelenést és a jellemből adódó hajlamokat, valamint életerőt biztosítanak a fizikai testnek.

A csakrák kiegyensúlyozásával elérhető a teljes testi és lelki egyensúly és egészség. Ha kellemetlen dolgok történnek velünk, melyek befolyással hatnak ránk és hangulatunkra, az az auránk színén is meglátszik.


A keletkezett energiablokkokat több fajta módon oldhatjuk fel és hozhatjuk egyensúlyba a test energiaáramlását. Egy energetikai probléma megoldása mindenképpen a csakrák tisztításával, a csakrákban folyó energiaáramlás helyreállításával kezdődik.

Minden csakra rezonál bizonyos lelki problémákra, amelyek hatást gyakorolnak nemcsak érzelmi életünkre, de kihathatnak a fizikai testünkre is.

Ahhoz, hogy képesek legyünk mind fizikai, mind lelki és szellemi jólétben élni, minden csakrának kiegyensúlyozott módon kell működnie.


A hét főcsakra a szivárvány hét színével közel megegyező rezgéstartományban működik.

Lelki összhang hiányában rezgésszámuk megváltozik: a csakrák vagy túlpörögnek, vagy lelassulnak, amit a szellemi látó színváltozásként észlel.

Ezek a változások hatással vannak az étertestre, illetve azon keresztül a fizikai testre is, így idővel szervi panaszokat, betegségeket is előidézhetnek.

A lelki zavarok megszűnésével a csakrák működése, a szervezet energiaellátása helyreáll, s életbe léphetnek az öngyógyító mechanizmusok.


A színeknek a testre, lélekre és szellemre gyakorolt hatásával nem csupán kezelni és gyógyítani lehet, hanem segítségükkel felismerhetünk kóros lelkiállapotot, problémákat és diagnózist is készíthetünk.

Ezt a felismerést Max Lüschner svájci pszichológusnak köszönhetjük, aki a Lüschner-tesztnek nevezett eljárással megalkotta a színelmélet gyakorlati alkalmazását.



Szeretettel,

Kollár Zsuzsanna


99 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page