top of page

Otthagyottság, elhagyottság, értéktelenség érzése... és hatása a mindennapokra


Életünk alakulását a „robotpilótánk”, vagyis a tudatalattink határozza meg – életünk első hét évében kialakult minták és tapasztalatok beidegződése irányítja mindennapjaink 95%-t. Hihetetlen ebbe belegondolni… pedig szembe kell vele néznünk.

Ha ezt továbbgondoljuk, hirtelen rádöbbenünk, hogy a napi tudatos pozitív gondolkodás nem elég életünk változásához. Akár el is szomorodhatunk a felismerésen, miszerint még hányszor kell visszanyúljunk a régi sebekhez, traumákhoz? Már aki megteszi, hiszen az emberek nagyobb része ezzel egyáltalán nem is foglalkozik, nem tudatos élete alakításában.


Lelki tanácsadóként, segítőként tudom, hogy a belső lelki munka meghatározó része a gyermekkorra való rátekintés, a múltbéli traumák felszínre hozása. Az első hét év egyik meghatározó szomorú lenyomata, ha otthagytak minket. Nincs jelentősége, hogy mennyi időre – és annak sem, hogy mi az oka és mennyire magyarázták el nekünk, hogy ez csak átmeneti. Vagyis hiába tett meg mindent a tudatos szülő, akkor is okozhatott a gyermekben elveszettséget, teljes bizonytalanságot, szeretetlenséget, az értéktelenség érzését.

A hiedelem alapja, az élmények sokfélék: lehettünk betegség miatt kórházban és nem tudtak látogatni a szülők eleget a mi „elvárásunk” szerint, lehetett egy félreértés a két szülő között, hogy ki megy az óviba értünk és egyik szülő sem ment sokáig, míg csak mi maradtunk az óvó nénivel, elvihettek minket a szüleink a nagyiékhoz egy-két hétre és mi nem tudtuk, hogy mikor jönnek értünk, megszülethetett a kistesó és ő került a középpontba helyettünk… illetve elérkeztünk az egyik legfájóbb élményhez: szüleink elváltak vagy egyikük meghalt. (Itt még a veszteség, gyász is feldolgozandó téma lesz.)

A bizonytalan várakozás a gyermekben és az ő érzékelésében (a gyermekek a jelenben élnek, nincs időérzékük a korai években) maradandó lenyomatot képez és egy életre meghatározza az új dolgokhoz való viszonyát, kezdeményezőkészségét, kudarckerülését és minden emberi kapcsolatát. Kialakul egy aggódás és bizonytalanság, hogy máskor is otthagyhatnak, elhagyhatnak minket, magunkra maradhatunk, vagyis nem VAGYUNK ELÉG JÓK, NEM VAGYUNK SZERETHETŐK.

Ez a mély lelki seb a háttérben ott lebeg és rejtett félelemként irányítja a gondolatainkat, tetteinket. Benne ragadunk egy rossz kapcsolatban, mert nem merünk kilépni és bátran felvállalni, hogy boldogok lehetünk egy másikban. Ragaszkodunk olyan partnerhez, aki figyelmen kívül hagy minket, nem vagyunk elég jók neki. Elutasítunk valakit, akit mindenkinél jobban szeretünk, mert félünk, hogy később ő hagy ott minket.

Minden gondolat és tett mögött az a feltételezés, alaptalan félelem és kombinálás rejtőzik, hogy „biztos nem vagyok elég jó neki”…”nem érdemlem meg”, hogy szeressen…”kizárt, hogy pont engem szeretne”. A belső motivációnk minden szinten arra irányul, hogy elkerüljük azt a régi fájdalmat és ijedtséget, amit nagyon régen éreztünk és majd beleszakadt a szívünk.


Mit tudunk tenni a mélyben ott bujkáló félelem ellen, ha egyáltalán felismertük?


A megoldás: felismerjük, észrevesszük és elfogadjuk az összefüggéseket, amik életünk során pont ennek az érzésnek az egyenes következményeként megjelentek, jeleztek nekünk - hogy tanuljunk, fejlődjünk általuk. Amint felismerjük, hogy önértékelésünk meghatározó érzése: a „nem vagyok elég”, „nem vagyok elég jó” – máris segít az energia átformálásában, konkrétan a SZERETET legmagasabb rezgésének megélésében.


Persze biztos vannak ilyenkor szkeptikusak, akik megkérdezik, hogy valóban ennyire egyszerű lenne? A válasz: igen! Léteznek technikai eszközök, gyakorlatok, amik segítenek még, de a felismerés elengedhetetlen csodája a legszebb, legmeghatóbb: ÚGY VAGYOK JÓ ÉS SZERETHETŐ, AHOGY VAGYOK!

Ha erre a csodára és érzésre minél többen rádöbbenünk és szívünk mélyén megéljük a feltétel nélküli szeretet élményét, egyetlen pillanatát is, akkor máris megkaptuk az Élettől azt az Ajándékot, amiért érdemes volt élni…és mostantól mindezt megosztani minél több lelkes Emberrel.


További felismeréseket, átfordító energiákat élünk meg közösen ebben a témában a LÉLEKKULCS KLUBBAN február 18-án este 18.00-20.00h a Harmónia Fészekben.


Egyéni kezelésekre is szeretettel várlak!

A Lélekkulcs facebook oldalon is megosztok további hasznos bejegyzéseket: Lélekkulcs – Igazi Önmagadhoz


Várlak szeretettel:

Bakó Eszter


380 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page