top of page

Stresszkezelés Bach-virág esszenciákkal


Írásomban szeretnék bemutatni egy holisztikus és természetes terápiát, mely a maga szelíd módján, de annál hatékonyabban tud segíteni lelki problémáinkban, elakadásainkban.

Egy angol orvos, dr. Edward Bach (1886-1936) fedezte fel először, hogy bizonyos virágzó lágyszárú növényeknek és fáknak gyógyító energiájuk van. Dr. Bach azért fordult a természethez, mert orvos lévén a hagyományos, allopátiás gyógyszerekkel ellentétben olyan gyógymódot keresett, amely nem ártalmas, nem jelent durva beavatkozást az emberi szervezetbe, illetőleg ami helyreállíthatja a test, lélek és szellem egyensúlyát.

Megközelítése szerint "A betegség a mai materialista módszerekkel soha nem lesz gyógyítható, azon egyszerű oknál fogva, hogy nem anyagi eredetű. Amit betegségnek nevezünk, az mélyebb és nagyobb erők hatásának végeredményeképpen alakul ki a testben. Még ha materiális kezelés látszólag eredményre vezet is, nem jelent többet, mint rövid enyhülést, a KIVÁLTÓ OK megszüntetése nélkül."

Az érzelmeket célzó terápia a testet és a lelket egészséges, kiegyensúlyozott, nyugodt, ellazult állapotba hozza, s ily módon feloldja a testi-lelki betegségtől szenvedő egyén feszültségeit és problémáit. A Bach-virágterápia arra szolgál, hogy megtanuljuk konstruktívan kezelni az emberi természet negatív lelkiállapotait (pl. türelmetlenség, kishitűség, bizonytalanság, féltékenység), valamint ismét kapcsolatot találjunk lelki öngyógyító erőinkhez. Célkitűzése továbbá a lelki harmónia és egészség megteremtése, ezáltal egyre jobban ki tud bontakozni és stabilizálódni a személyiség. Ennek közvetett hatása a nagyobb ellenálló képesség a lelki zavarokkal és a lelki problémákon alapuló testi zavarokkal szemben (pszichoszomatikus betegségek).


Mi a hatásmechanizmusa a Bach-virágeszenciáknak? A Bach-virágeszenciák katalizátorként helyreállítják a lélek és a személyiség közti blokkolt kapcsolatot, így a lélek ismét megnyilvánulhat a személyiségben. Ott, ahol diszharmónia és merevség uralkodott el, ott ismét élet, pozitív energiák és minőségek fognak áramlani. A virágokat Kozmikus Energiát Kibocsájtó Eszközöknek is nevezik és kisugárzásukkal képesek a mély lelki traumák gyógyítására is.

A virágterápia nagy érzelmi változásokat idézhet elő és az eszenciák segítenek megszüntetni a tudatunkban rögzült, helytelen mintáinkat, sémáinkat. Hatékonyan és kíméletesen oszlatják el ezeket a túlhaladott rögeszméket és lehetővé teszik az érzelmek teljes kifejeződését és pozitív irányú átalakulását. A hibákat erénnyé alakíthatják át. Az eszenciák emelik rezgésszintünket, megnyitják csatornáinkat magasabb Énünk (Önvalónk) befogadására, ezáltal igazi természetünk képes lesz a felszínre emelkedni. Ha közelebb tudunk kerülni a lelkünkhöz, akkor az öröm és békesség állapota egyre gyakrabban jelenik meg az életünkben, hatja át mindennapjainkat és felszabadít a szenvedéseink alól, melyet legtöbbször az elménk túlműködése okoz.

Minden eszencia adható krónikus és átmeneti problémákra is. Az eszenciákkal a betegség kialakulása is megelőzhető, hiszen a közeledő betegség a lelkiállapot megváltozásából előre észlelhető.

A gyógyírek nem a betegség megtámadásával hoznak enyhülést, hanem elárasztják testünket magasabb Énünk finom rezgéseivel, melynek jelenlétében a betegség úgy olvad el, mint hó a napsütésben.

A Bach-virágcseppek szedése hozzájárul, illetve beindítja az öngyógyítás folyamatát is. A virágok magas - és gyógyító rezgéseikkel oldják és gyógyítják a lélekben lévő negatív rezgéseket, mintákat és programokat, segítenek újra megtalálni a lelki harmóniát, nyugalmat és békét. Gyógyító hatásukat tudatunk pozitív átprogramozásával, megerősítésekkel segítjük és gyorsítjuk.

Személyiségünk és sémáink miatt nem egyformán reagálunk a minket érő helyzetekre, eseményekre, kihívásokra, megoldandó feladatokra. A Bach-virágterápia egyik nagyszerűsége abban áll, hogy a konzultáció során, az elmondottak alapján olyan személyre és problémára szabott eszenciakeveréket állítunk össze, amire az illetőnek adott pillanatban szüksége van, ami segíti őt a problémája megoldásában. A terápia során célunk a problémák gyökér okainak feltárása és a virágcseppek segítségével annak feloldása. Ugyanakkor átmeneti, akut problémára is össze tudunk állítani eszenciakeveréket.


MELY BACH-VIRÁGOK LEHETNEK SEGÍTSÉGÜNKRE STRESSZHELYZETBEN?


Rescue Remedy - ELŐSEGÉLYCSEPP

Az elsősegélycsepp a legtöbbször használt, legismertebb készítmény. Minden olyan testi vagy lelki trauma esetén alkalmazható, amikor úgy érezzük, hogy gyors segítségre van szükségünk. A keveréket Bach doktor kifejezetten akut problémák kezelésére állította össze, alkalmazása elsősorban vészhelyzetekben, hirtelen fellépő testi vagy lelki traumák esetén ajánlott pl. sokkélmény, ijedtség, megrázó élmények, stressz, erős félelmek, gyerekek esetében hisztiroham. Balesetet szenvedett, ájult beteg esetében pulzuspontokra, ajkakra, halántékra cseppentve és kenve segít visszanyerni az eszméletet. Tőlünk nyugatabbra, a mentősök felszerelései között megtalálható a készítmény.


WHITE CHESTNUTFehér virágú vadgesztenye, a gondolkodás Bach-virága

A WHITE CHESTNUT eszencia azoknak segít, akiknek makacsul visszatérő, zavaró gondolataik vannak, akik nem tudnak elszakadni valamilyen emléktől, esetleg egy vita érveitől és újra meg újra végigpörgetik képzeletben ugyanazt a jelenetet.

Amikor úgy jönnek elő a rossz gondolatok, emlékek, mint amikor a lemezen megakad a tű: körbe-körbe járnak a gondolatok és nincs megnyugvás. Azoknak, akiknek nehezére esik összpontosítaniuk napközben, este pedig nem tudnak elaludni.


IMPATIENSNebáncsvirág, az idő Bach-virága

Az IMPATIENS eszencia olyan embereknek való, akik könnyen felidegesítik magukat. Türelmetlenek, mindent azonnal akarnak, gyorsan cselekszenek, gondolkodnak és beszélnek. Általában jó képességű és hatékony emberek, de bosszantják őket a náluk lassabb munkatársak, ezért szívesebben dolgoznak egyedül.

Függetlenek, utálják az időpocsékolást, és gyakran előfordul, hogy befejezik a mások által megkezdett mondatot is. Lobbanékonyak, de hamar kidühöngik magukat. Szinte örökmozgók, kapkodásuk akár balesetveszélyes is lehet. Ha betegek, nyughatatlanok és türelmetlenek.


OAKTölgy, a kitartás Bach-virága

Az OAK (Tölgy) típusú embert úgy lehetne jellemezni, mint akire mindig lehet számítani, megbízható, szilárd, erős és támogató személyiség – soha sem keseríti el a kudarc, mindig pozitív -, aki feltűri a ruha ujját és nekigyürkőzik a feladatoknak és válság idején is higgadt tud maradni.

Azoknak ajánlott, akiket erős kötelességtudat vezérel, esetleg teljesítménykényszerben szenvednek. Annak ellenére, hogy kimerültnek érzik magukat, mégsem adják fel, erejüket megfeszítve körömszakadtukig küzdenek.

Akkor van szükség erre az eszenciára, ha erejük fogytán van és elfáradtak.


ELMSzil, a felelősség Bach-virága

„Azok, akik jól végzik munkájukat, követik hivatásukat és remélik, hogy valami fontosat tudnak tenni az emberiség számára. Néha lehetnek depressziós időszakaik, amikor azt érzik, hogy az általuk vállalt feladat túl nehéz és meghaladja egy emberi lény erejét.” – Dr. Edward Bach


Az ELM (Szil) eszencia azoknak az embereknek való, akik túl megerőltetőnek érzik munkájukat és kötelezettségeiket. Általában ügyes és jó munkabírású emberek, de akik pillanatnyilag elvesztették hitüket képességeikben, ezáltal lehangolttá váltak. Ez általában akkor fordul elő, amikor plusz teherrel kell szembenézniük, vagy átlépik a határaikat vagy extra felelősséget vállalnak. Ebben az esetben az öröm nyűggé válik, a plusz felelősség terhe lehangolttá teszi őket, magabiztosságuk elillan, korábbi önbizalmunk eltűnik.


OLIVE - Olajfa, a megújulás Bach-virága

Azoknak javasolt az eszencia szedése, akik testileg és lelkileg is kimerültnek érzik magukat, akár fizikai -, szellemi munka vagy betegség után.


„Azoknak, akik sokat szenvedtek lelkileg és fizikailag is, úgy érzik, olyan kimerültek és fáradtak, hogy nincs egyáltalán semmilyen erejük, hogy további erőfeszítéseket tegyenek. A mindennapi élet kemény munka számukra élvezet nélkül.”



Örömteli napokat kívánok!


Kovács Réka

fitoterapeuta természetgyógyász,

Bach-virágterapeuta



Fotó: www.nelsonspharmacy.com

Forrás:

· Dr. Edward Bach: Bach virágterápia Válogatott tanulmányok

· Szabó Norbert – Dr. Várhelyi Gábor: Bach-virágterápia a mindennapokban

· Julian Barnard: Bach-virágterápia A növényi forma szerepe a gyógyításban

· Mechthild Scheffer: Az eredeti Bach-virágterápia

77 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page