top of page

Az elmúlás és a megújulás évszaka - Az ősz



A taoista tanítások hangsúlyozzák, hogy az ember szorosan kapcsolódik a természettel. A természet változásai ránk is hatnak.

Az öt elem tana szerint, a Fa, Tűz, Föld, Fém és Víz elemek ciklikusan követik egymást, átalakulnak egymásba. Az elemek nem anyagi természetűek, hanem egyfajta erőt, az Univerzum megnyilvánulását, törvényszerűségeit jelentik és a természetben való kifejeződésük mellett hatással vannak az ember érzelmeire, gondolkodására, szerveire, egészségére. Az elemek kiegyenlítettsége teremti meg az emberben a harmóniát, a testi, lelki, szellemi egészséget.


A FÉM ELEM Az ősz a Fém elem időszaka, a természetben ez a minőség a kőzetekben jelenik meg. Fő jellemzői: struktúráltság, rend, tisztaság, értékek, befelé fordulás, elmúlás, változás.


ÁTMENET, VÁLTOZÁSOK Ősszel már rövidebbek a nappalok, kevesebb a napsütés, borongósabb az idő és a természet is visszahúzódik. Ez a Fém elem időszaka. Átmenet a meleg, aktív nyár és a hideg lassú, befelé forduló tél között. A Fém elem a változást hozza. Egyszerre jelöli ki valaminek a végét és a kezdetét.


ELENGEDÉS, LEZÁRÁS A Fém elemhez tartozik a régi elengedése, az elmúlás, a lezárás. A nyártól, a melegtől, az élettől való búcsúzás jellemzi. Az elmúlás nem céltalan. Gondoljunk arra, hogy a lehulló falevelek, gyümölcsök is a termőföldet gazdagítják. Bennünk is tisztaság teremtődik, ha elengedjük a hulladékot, megválunk életünk elavult és felesleges dolgaitól, így meglátjuk és be tudjuk fogadni a letisztultat, az értékeset, az újat.


SZOMORÚSÁG A szomorúság, a bánat, a depresszió a Fém elemhez tartozó érzelmek. Ezek kapcsolódnak az elengedéshez, elmúláshoz. A Fém elem élesen elvág, odacsap. Ridegen, de őszintén. Ugyanakkor támogat minket abban, hogy alaposabban megismerjük az életünket, a környezetünket és meglássuk az értéket és a lényeget.


OPTIMIZMUS, NYITOTTSÁG Ebben az időszakban is megvan a játékosság, a szépség. Gondoljunk egy szép, színes falevelekkel tarkított őszi erdőre. Az elmúlás új helyzetet, új lehetőséget teremt. A Fém elemet az optimizmusunk, a jövőbe vetett bizalmunk és az újra való nyitottságunk is jellemzi.


REND A Rend is a Fém jellemzője. Gondoljunk egy kőzet szabályos, kristályos szerkezetére. Egy ritmus, szabály, rend is segíthet belső stabilitásunk kialakításában. Ilyen például a légzés ritmusa, vagy a környezetünk, az érzelmi életünk rendbetétele. A Fém elemre jellemző a struktúráltság, a rendezettség, a szabályozottság, melyek kiegyensúlyozottságunkhoz hozzásegíthetnek.


KAPCSOLÓDÁS A VILÁGGAL Kapcsolataink tudatos alakítása, a környezetünkkel való kapcsolatunk is a Fém elemhez köthető. A Fém elem kijelöli a határainkat, meghatározza azt, hogy mennyire engedünk közel valakit magunkhoz, mennyire tartjuk a távolságot mások irányában. A testi szinten történő befogadàs-elengedés (légzés) érzelmi szinten és kapcsolatainkban is megmutatkozik. A Fém elemet az Univerzummal tartott kapcsolatunk is jellemzi.


TÜDŐ, VASTAGBÉL, BŐR Az ide tartozó fő szervek a Tüdő, a Vastagbél és a Bőr. A Tüdő az oxigén, valamint a tiszta égi, kozmikus energia (Chi) befogadója. Ugyanakkor a kiválasztás, elengedés szerve is. Környezetünkhöz is a Tüdő által kapcsolódunk. A befogadàs-elengedés, kinyílás-visszahúzódás örök ritmusa a légzés által valósul meg.

Ez a ciklusosság fontos az életünkben.


A Vastagbél az elengedés szerve. A lelki elengednivalónk, régi sértések, megbántások elengedésében is támogat bennünket. A Vastagbél problémája a bőr állapotának romlását okozhatja.


Bőrünk is részt vesz szervezetünk méregtelenítésében. Másrészt a határainkat jelöli ki. Azt, hogy mennyire engedünk közel valakit, vagy hogy mennyire tartjuk a tàvolságot mással szemben.


MEGLÁTNI A LETISZTULT VALÓSÁGOT, A LÉNYEGET Ha harmonikus bennünk a Fém elem, akkor az ősz feltárja előttünk azt, ami igazán jelentős az életben. Változást hoz az életünkbe és mi nyitottak vagyunk az új felé. Ez lehet, hogy szomorúsággal tölt el minket. Fontos, hogy lépjünk túl azon, ami elmúlt, ez teszi lehetővé, hogy a régi meghaljon és az új megszülessen.


TÁMOGASSUK A BENNÜNK LÉVŐ FÉM ELEMET, HARMONIZÁLJUK EZT A MINŐSÉGET


Töltsünk minél több időt a friss levegőn.


Végezzünk légzőgyakorlatokat, de az is jó, ha naponta 5-10 percig csak a légzésünkre figyelünk. Tudatosan éljük át a kinyílást-beengedést és visszahúzódást-elengedést. Mindkét fázis egyformán fontos. Belső rendünk erre a pulzálásra, ritmusra épül. Tartást ad nekünk.


A legjobb ha a szabadban végezzük a gyakorlatokat. A fűtési idény kezdetén a száraz levegő megterhelheti nyálkahártyáinkat, gyakrabban fordul elő megfázás, légúti betegség. Jótékony ilyenkor a felső légutaink támogatása, pl. kerüljük a cukor/tejtermékek fogyasztását. Vastagbelünket is támogathatjuk rostban gazdag táplálkozással, tisztítókúrával. Erős, csípős ételek fogyasztása támogatja a Fém elemet. Ne vigyük azonban túlzásba.


A bőr ingerlése, például egy masszázs, de akár a szellő érintése, vagy a szaunázás is jótékony hatású.


Éljük meg, hogy ez az elengedés időszaka, engedjük el, amit/akit el kell engednünk. A lomtalanítás nagyon jó ilyenkor. Egy megrekedt, nem építő kapcsolat felismerése, megújítása, vagy éppen az elengedése, a továbblépés is minket szolgál. Vegyük elő régi sérelmeinket, ezek elengedése is segíthet kapcsolataink megújításában.


Gondoljuk újra azokat a céljainkat, terveinket, amikbe egyszer belefogtunk, de elakadtunk velük. Vajon miért alakult így?


Ápoljuk a baráti kapcsolatainkat és ne távolodjunk el teljesen a közösségtől.


Ismerjük fel, ha túl merevek, szigorúak vagyunk. Amennyiben a rendre, szabályosságra törekvés már nem támasztékot ad, hanem korlátoz bennünket.


A Tüdő és Vastagbél meridián kezelésével is támogathatjuk a Fém elemet (például shiatsu, akupunktúra, akupresszúra kezelésekkel, vagy öngyógyító mozgásgyakorlatok- do-in - végzésével).


Szeretettel, Dr. Gégény Krisztina

92 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page