top of page
Szerző képeHarmónia Fészek

Levendula



A nyári időszak számomra elképzelhetetlen levendula nélkül. Imádom az illatát, a hangulatát, de egyszerűen a látványát is. A lakás különböző sarkaiba, kis kosárkákba, kaspókba téve hangulatossá varázsolja otthonunkat. A lakásdekorálás mellett számtalan felhasználási területe van ennek a csodás gyógynövénynek. Dr. Gégény Kriszti kolléganőnk összefoglalta nektek a levendula gyógyhatásait.

A levendula értékes hatóanyagai a virágban találhatóak, többek között jelentős (1-3%) az illóolaj tartalma (linalool, linalil-acetát). Nyugtató, görcsoldó, fertőtlenítő (antibakteriális és gombaölő) hatású.


Belsőleg érdemes teaként fogyasztani: Teája nyugtató hatású, idegerősítő, szorongásoldó. Ideges szívpanaszoknál, nyugtalanságnál és alvászavarnál is kitűnően alkalmazható. Az idegi alapú gyomor-és bélbetegségek esetén is jó hatású.

A bélrendszerünk működésére kedvezően hat: a bélgörcsöt oldja, szélhajtó, bélfertőtlenítő. Az emésztésünket javítja, az epe termelődését serkenti és epehajtó.

Enyhe vizelethajtó és vérnyomáscsökkentő hatása is van.


Külsőleg rendkívül széles az alkalmazási lehetősége:

Fürdővízben, vagy bedörzsölőként: izomlazító, nyugtató, a reumás fájdalmat csökkenti, gyulladáscsökkentő. Egy esti kellemes levendulás fürdő a nyugodt alvást is elősegíti.


Arcszeszként, krémekben, kenőcsökben: fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő. Kedvező hatású például pattanás, ekcéma, pikkelysömör esetén.


Illóolaja: kedélyjavító, szorongáscsökkentő. Nappal stressz, pánikreakciók esetén, este a nyugodt alvás érdekében párologtassuk. 1-2 csepp illóolajat a párnára cseppentve álmatlanság ellen alkalmazhatjuk. Fejfájás esetén keverjünk össze 3 csepp illóolajat 1 evőkanál olívaolajjal, majd masszírozzuk vele a homlokot, halántékot és a nyak hátsó részét.

Szárított virágát a párnába téve segíti a nyugodt alvást.

Olaját viszkető rovarcsípésekre alkalmazhatjuk.

Szúnyog, moly és levéltetű űző.


Tipp1 Tea elkészítése: 1 kávéskanálnyi virágot leforrázunk 2 dl vízzel, 10 percig lefedve állni hagyjuk majd szűrjük.

Emésztőszervi panasz esetén evés előtt fél órával fogyasszuk, nyugtató hatása miatt pedig az étkezések között igyuk. Előnyös más nyugtató hatású gyógynövénnyel, például citromfűvel kombinálva.


Tipp2 Fürdővízbe: 10 gramm levendulát 1 liter vízzel leforrázunk, 10 percig állni hagyjuk, majd leszűrve a fürdővízhez adjuk.


Amire figyeljünk! Illóolaját belsőleg ne alkalmazzuk és külsőleg se használjuk töményen! Terhesek és szoptató nők, serdülőkorú, vagy fiatalabb fiúk ne használják az illóolaját! Asztma esetén ne inhaláljunk vele! Nyugtatókkal, görcsoldókkal, szorongásra szedett gyógyszerekkel kölcsönhatásba léphet a levendula, ezért ezek mellett ne fogyasszuk! Bőrirritációt is okozhat.


Dr, Gégény Krisztina

9 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page