Feketeribizli



Nyáron különösen finom gyümölcsökkel ajándékoz meg bennünket a természet, melyek közül az egyik legegészségesebb a feketeribizli.

Ismerjétek meg jobban, hogy milyen áldásos hatásai vannak ennek a gyümölcsnek, Dr. Gégény Kriszti tollából.


Története, termesztése

Sokan nem tudják, hogy a feketeribizli antioxidáns, immunerősítő, vérképző gyógygyümölcs, melyet már a 12. században is használtak gyulladt, kiütéses bőr kezelésére és a 16. század óta termesztik.

Termése június végén és júliusban érik, de a bogyót markáns, fanyar íze miatt nem mindenki szereti nyersen.

Lé, gyümölcslé, szörp, szirup, dzsem, bor is készíthető belőle.


Mit tartalmaz, mire jó a termése?

A bogyós gyümölcsök közül a feketeribizlinek van a legmagasabb C-vitamin tartalma, mely háromszorosa a narancsénak és még a főzéssel sem igzán veszít C-vitamin tartalmából!!!

Emellett B, E vitamint, magnéziumot, kálciumot, vasat és káliumot is tartalmaz.

Karotint tartalmaz, az A vitamin elővitaminját, így hozzájárul bőrünk és szemünk egészségéhez.

Vastartalma miatt fogyasztása ajánlott vashiányos vérszegénységben. A vas felszívódását is segíti.

Nagyon sok színanyagot, köztük antociánt tartalmaz. Antioxidáns, gyulladáscsökkentő, daganatellenes hatású.


Flavonoid (rutin) tartalma miatt érfalerősítő, érfalvédő. Bőrvérzésre, vagy fogínyvérzésre való hajlam esetén kedvező hatású.

Meghűléses betegségek esetén is ajánlott fogyasztása, immunerősítő hatása miatt.


A szív/érrenszeri betegségek kezelésénél igen hasznos, hiszen:

Csökkenti a koleszterinszintet és a magas vényomást, valamint véd az érelmeszedés ellen.


Vizelethajtó hatású és mivel a káliumtartalma magas, kálium spóroló vizelethajtóként működik.



Levele

Mivel a gyümölcs levele gyulladáscsökkentő, vírusellenes hatású, teáját reuma, ízületi gyulladás esetén alkalmazzák. Hólyag, vese, prosztatabetegség kezelésére is kiváló, valamint csökkenti a magas vérnyomást, vizelethajtó és jó vérképző. C vitamint a levele is tartalmaz.


Javaslat

Feketeribizli tea elkészítese:

2 teáskanál levélport főzzünk 2.5 dl vízben 15 percig, majd 15 perc múlva szűrjük le.

A térfogatot egészítsük ki 2.5 dl-re.

Naponta maximum 3-szor fogyasztható.


Érdekesség

Semmilyen része nem mérgező a növénynek.


Fontos

Vese és szívelégtelenség esetén nem szabad fogyasztani!


Dr. Gégény Krisztina

2 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése