top of page

Elképzelt Helyzetek Módszere


Tudtátok, hogy az idegrendszerünk nem képes különbséget tenni a ténylegesen átélt és a képzeletben mélyen átélt élmények között? Sokat emlegetett példa a témában az a kísérlet, melyet profi kosárlabdázók 3 csoportjával végeztek, és lényege, hogy csak a fizikai és csak a mentális gyakorlás majdnem ugyanolyan teljesítménynövekedést eredményezett. Egyszerűen lenyűgöző az emberi agy és elme, és még mindig annyira keveset tudunk róla. Az Elképzelt Helyzetek Módszerével kihasználhatjuk például azt a lehetőséget is, hogy csupán mentális "edzéssel" új szokások kialakítását tűzzük ki célul.


Hogyan néz ki a mentális gyakorlás? Felidézzük a problémás helyzetet, vagy elhagyandó szokásunkat. A képzelet segítségével újból és újból felidézzük és tudatosítjuk magunkban az elérendő célt. Részletesen elképzeljük a kívánatos állapotot, amit el szeretnénk érni.

Elképzeljük magunkat cselekedni, minél részletesebben játszuk le a jelenetet képzeletbeli vetítővásznunkon, amint azt tesszük, amit elhatároztunk, amit helyesnek tartunk. Mindaddig játsszuk a jelenetet, amíg érzésekben is átélhetővé válik a sikerélmény, amelyet az elképzelt helyes cselekvés kivált. Az érzés a kulcs, attól tud bevésődni az új élmény. A sikerélmény érzéséből jön majd az elégedettség, ami az egész folyamat motorjaként szolgál majd.


És még egy nagyon fontos dolog: A célhoz vezető utak keresésében rábízzuk magunkat az "automatikus sikermechanizmusunkra". Ez úgy működik, hogy ha a képzelet segítségével képesek vagyunk felidézni és átérezni a sikert, szervezetünk a lehetséges utak közül automatikusan is azokat fogja kiválasztani, amelyek közelebb visznek bennünket a célhoz, vagyis a sikerhez. (Erős az összecsengés a vonzás hatalmának elméletével.)


Érdemes a módszert először csak egy kisebb, viszonylag tét nélküli dologgal kipróbálni, hogy ne vigyünk bele akaratlanul görcsösséget. A játékos kísérletezgetés meghozza a sikerélményt, utána könnyen lesz motiváció komolyabb témákban is próbálkozni.


Szeretettel, Takács Blanka


Forrás: Alexander Oakwood - Mikor mondjunk nemet és hogyan

18 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page