top of page

A Most-ban lenni


A békés, örömteli létezés nem más, mint a pillanat minőségének, csodájának átérzése, beengedése. Ilyenkor teljesen mindegy, hogy éppen mivel foglalatoskodunk, a lényeg, hogy átadjuk magunkat annak a pillanatnyi állapotnak, amiben vagyunk. Minden érzékszervünkkel, teljes „fókuszunkkal”, nyitottságunkkal beleengedjük magunkat a most-ba. Mint, amikor gyerekként pillangót kergettél, s megszűnt körülötted tér és idő.


A pillanatban feloldódni azért oly nehéz, mert elménk (egónk) mindent megtesz annak érdekében, hogy „kiszedjen az áldott állapotból” bennünket. Mivel elménk a nap jelentős részében múltbeli kondícionálások, vagy jövőbeni elkerülendő víziók által vezérelt, nem engedi, hogy belenyugodjunk abba, ami éppen van. Védekező mechanizmusok mozgatják (magát próbálja védeni).

Gondolatainkkal vagy a múlt félelmeinek/sérelmeinek árnyékában tart, vagy „próbál védeni” egy félelmetes, veszélyes jövőtől. Azt üzeni vészjósló hangjával: „Ne merd átadni magad a jelen valóságának, mert akkor kicsúszik az irányítás a kezeid közül és rosszul jársz”.

Mindezzel ellenállást, félelmet generál bennünk, egy mókuskerék valóságban tart és egyre távolabb sodor a szívünktől, a létezés varázsától.


Az ellenállás sokféleképpen megnyilvánulhat. Ostorozhatjuk magunkat (nem vagyok elég…), tiltakozhatunk a munkánk ellen, „viaskodhatunk”a gyermekünkkel, a párunkkal, a környezetünkkel, türelmetlen tehetetlenséggel várhatjuk a „jobb” beköszöntét, amitől boldogabbnak hisszük magunkat, vagy éppen keresztes lovagként, a világ megmentőjeként harcolhatunk egy látszólagos társadalmi „rossz” ellen / mellett (teljesen mindegy, melyik oldalon, a lényeg a mögöttes ellenállás).

Mérgelődhetünk, ítélkezhetünk, irigykedhetünk, szoronghatunk, félhetünk, vetíthetünk, görcsösen akarhatunk (pénzt, jólétet, megmentőt, megbecsültséget, hatalmat, tudást, jobb világot, vagy bármit), a lényeg: amíg ellenállás van bennünk, elvesszük magunktól az örömteli, békés, szeretetteljes létezés megtapasztalásának lehetőségét.


Ellenállásod megszüntetésével találd meg a békét magadban, s a világ is békés hellyé változik. Ekkor a lekötött, vagy helytelenül felhasznált energia tartalékaid felszabadulnak, a lehetőségeid kibontódnak, érzékelésed kitágul, szíved megnyílik, befogadóvá és kiáradóvá válsz, „kezet fogsz” önmagaddal, többé semmi kétség nem férkőzhet lényedbe, s a biztonság, béke, bizonyosság, öröm, határtalanság, szeretet állapotában végre elkezdesz igazán élni…


Szeretettel,

Danila

13 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

コメント


bottom of page